Telefon:
0743 032 228
0748 232 029
021 230 3424

RAW-LIFESTYLE

Verdeţuri de primăvară: Urzica

Odată cu venirea primăverii ne putem bucura din plin de toate bunătățile de sezon: fructe, legume și verdețuri proaspete, pline de substanțe nutritive. Fiind atât de accesibile (din piață sau supermarket), este foarte simplu să le includem în alimentația noastră zilnică.

Astăzi vă voi spune mai multe despre urzică, o plantă erbacee deloc pretențioasă cu solul în care crește, putând fi găsită deseori pe marginea drumului. Frunzele sale conțin un mix de neurotransmițători, histamine și acid folic, care la o simplă atingere produce urticarie pe piele. Același acid este responsabil și de durerea la înțepătura albinei.

Însă cu o simplă spălare cu apă, aceste substanțe sunt neutralizate și putem consuma fără probleme planta de urzică. Frunzele cele mai bogate din punct de vedere nutritiv sunt cele culese de la plantele tinere, fiind o sursă extraordinară de calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, săruri minerale, clorofilă, vitamine (A, B, C și K) și multe altele!

Această plantă are proprietăți diuretice minunate și este un excelent tonic pentru rinichi, glandele suprarenale și glanda tiroidă, care vitaminizează și remineralizează organismul. Datorită concentrației dense de minerale și amino-acizi, urzica este foarte benefică pentru reglarea metabolismului și stimularea secreţiilor biliare, pancreatice, gastrice şi intestinale. Este una din cele mai bogate surse de clorofilă, care ajută la fluidificarea și curățarea sângelui, detoxifierea organismului și creșterea imunitatății.

Este aliatul perfect în curele de slăbit, deoarece are un indice glicemic scăzut, menține nivelul de zahăr în limite normale, oferind organismului energie pentru mult timp iar neurotransmițătorii (serotonina și acetilcolina) inhibă pofta de mâncare. În plus, nu au deloc colesterol sau sodiu. Serotonina este utilă și în eliminarea stărilor de anxietate sau stres.

CUM SE CONSUMĂ?

Din frunzele de urzică se pot prepara supe, salate, sucuri, smoothie-uri sau ceai – recunoscut pentru calitățile sale digestive. De asemenea, pentru combaterea mătreții și a căderii părului, se pot prepara măști sau macerate de urzică. Frunzele se pot usca și râșni pentru a obține pulbere, eficientă în reducerea și prevenirea gingivitei.

Iar dacă v-ați urzicat, cel mai la îndemână leac pentru a grăbi vindecarea este chiar sucul de urzică. Câte un pahar de suc de urzici pe zi ajută în tratarea anemiilor și reglarea tranzitului intestinal.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

ANCA ITI RECOMANDA

Niciun comentariu

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Newsletter

Aboneaza-te la ofertele noastre

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Prin inscrierea la newsletterul nostru, sunteti de acord cu Temeni si Conditii, Confidentialitate si Politica Cookies.
Copyright © 2013 - 2021 RawCoco Designed & Developed by WebFuture

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul RawCoco

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Privacy Policy Settings