Telefon:
0743 032 228
0748 232 029
021 230 3424

RAW-LIFESTYLE

Verdeţuri de primăvară: loboda

Loboda, sau spanacul de munte, este o plantă erbacee populară în Europa și Asia încă din secolul 15 pentru proprietățile sale detoxifiante și antioxidante. Cele mai consumate sunt frunzele, care au culori diferite (roșii, verzi sau gălbui) și gust asemănător cu al spanacului, ușor mai sărat. În trecut, italienii obișnuiau să coloreze cu ele pastele. Astăzi o putem cumpăra din piață, la legătură, și ne putem bucura de toate beneficiile acestei plante de primăvară.

Ce beneficii ne aduce consumul de lobodă?

100 de grame de lobodă au numai 19 kcal și multe fibre și proteine, de aceea loboda este recomandată pentru reglarea digestiei, prevenirea constipației și stimularea metabolismului. Loboda are efecte remineralizante, vitaminizante și calmante iar carotenoizii și clorofila (pigmenții care dau culoarea) ajută organismul să se regenereze și contribuie la detoxifierea acestuia.

Deoarece este de două ori mai bogată în vitamina C decât lămâia, această plantă sporește imunizarea organismului. Cantitățile însemnate de vitamina K ajută la fixarea calciului, întărirea vaselor sanvgine și reducerea riscului de accident vascular. Conține compuși antioxidanți care pot preveni dezvoltarea de celulele canceroase și neutraliza radicalii liberi care cauzează stresul oxidativ al organelor interne. Nivelul ridicat de anto-cianină reduce îmbătrânirea prematură și îmbunătățește sănătatea ochilor. Conține și fier, calciu, potasiu, fosfor și acid oxalic. Are efecte laxative și diuretice, purificând rinichii și favorizând eliminarea toxinelor. Nu este recomandat consumul în exces în caz de afecțiuni renale.

Cum consumăm loboda?

Frunzele de lobodă pot fi introduse în alimentație sub formă de supe, salate, sucuri și smoothie-uri, ca atare sau în combinație cu alte legume și fructe. Folosită extern, loboda contribuie la vindecarea rănilor, peste care se poate aplica sub formă de compresă sau cataplasmă.

Vă prezentăm câteva idei pentru a umple de culoare mesele sănătoase:

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: Pinterest

ANCA ITI RECOMANDA

Niciun comentariu

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Newsletter

Aboneaza-te la ofertele noastre

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Prin inscrierea la newsletterul nostru, sunteti de acord cu Temeni si Conditii, Confidentialitate si Politica Cookies.
Copyright © 2013 - 2023 RawCoco Designed & Developed by WebFuture

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul RawCoco

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Privacy Policy Settings