Ştim deja cu toţii faptul că, consumul de zahăr alb rafinat este dăunător organismului. Oricât ne-am strădui să eliminăm zahărul din alimentaţie, acest lucru parcă pare imposibil deoarece zahărul nu îl găsim doar în deserturile tradiţionale ci în majoritatea alimentelor conservate de pe piaţă: carne procesată, lactate, sosuri, maioneze, pâine, paste, etc. Însă, acest lucru nu trebuie să ne descurajeze. Primul pas în a elimina zahărul din alimentaţie este să reducem sau să eliminăm complet deserturile tradiţionale care au cea mai mare concentraţie de zahăr de pe piaţă. Însă, este evident faptul că nu putem trăi o viaţă întreagă fără deserturi ci trebuie să găsim alternative sănătoase de îndulcire. Printre îndulcitorii pe care eu îi folosesc în deserturile raw vegan, de exemplu, este mierea. Însă cu mierea nu se pot îndulci deserturile care se gătesc la cuptor, din cauza temperaturii foarte ridicate la care se gătesc aceste deserturi. Varianta cea mai sănătoasă este să înlocuim zahărul alb rafinat cu stevia deoarece se poate folosi atât pentru îndulcirea deserturilor raw vegan cât şi pentru a îndulci deserturile tradiţionale.
De ce nu este bun zahărul?
În timpul procesului de rafinare, zahărul își pierde toate substanțele nutritive esențiale, trecând de la un aliment natural, bogat în vitamine, minerale și fibre, la un produs alimentar, care oferă numai calorii goale. Acestea din urmă oferă multă energie, însă nu oferă și substanțe nutritive organismului.
Care sunt efectele negative ale consumului de zahăr rafinat?
– pentru a putea asimila și metaboliza zahărul alb, organismul are nevoie de vitamine și minerale. Acest proces scade capacitatea absorbţie a nutrienților și favorizează apariția metabolismului lent, care duce la lipsă de energie, căderea părului, oboseală și probleme digestive.
– in cazul în care există o lipsă de vitamina B1 în corp, pot apărea tulburări ale sistemului nervos, ca anxietatea, depresia, furnicături și palpitații.
– deoarece zahărul alb este un aliment acid, în momentul în care organismul încearcă să-l neutralizeze, acesta utilizează baze alcaline, ca de exemplu calciu și astfel ajungem să consumăm calciu din rezerve, în special din oase.
– zahărul rafinat intră foarte repede în fluxul sangvin și obligă pancreasul să producă o cantitate foarte mare de insulină, pentru a putea fi transportat către organe. Astfel, pancreasul este supus unui stres care provoacă deficiențe. Pe termen scurt, împiedică asimilarea corectă a alimentelor, în timp ce pe termen lung influențează instalarea diabetului.
– atunci când se produce o cantitate mult prea mare de insulină, aceasta nu poate fi stocată iar glucoza este convertită în grăsimi, lucru care favorizează excesul de greutate și obezitate.
Tocmai din aceste considerente, la mijlocul acestei luni, Marea Britanie a luat o decizie care a făcut înconjurul lumii: în următorii doi ani va introduce taxa pe zahăr pentru toate băuturile răcoritoare ce conțin peste 5 g de zahăr/100 ml, banii colectați urmând să fie reinvestiți pentru combaterea obezității în școli. Inițiativa îi aparține celebrului bucătar Jamie Oliver care, în ultimii ani, a derulat mai multe campanii în acest sens.
De ce este stevia alternativa sănătoasă?
Planta de stevie poartă denumirea de Stevia Rebaudiana și este originară din America de Sud şi America Centrală, fiind folosită de secole în scopuri medicinale și mai ales pentru gustul său dulce. În formă naturală este de 30 de ori mai dulce decât zahărul alb iar ca extract are o putere de până la 300 de ori mai mare. Stevia nu conține calorii şi nu influenţează deloc glicemia, studiile din ultimii ani arătând faptul că, spre deosebire de alți îndulcitori, componenții steviei sunt siguri pentru pacienții cu diabet și cei cu fenilcetonurie (acumularea în creier a aminoacidului fenilalanină).
Îndulcitorii pe bază de stevie nu provoaca tulburări intestinale (față de cunoscutele balonări de la sorbitol, maltitol și chiar xylitol în cantități mari), au un gust impecabil, protejează dantura deoarece reduc riscul apariții cariilor și se dizolvă foarte rapid în apă sau alte lichide. Studiile din domeniu mai vorbesc despre efectele anti-hiperglicemice, antihipertensive, antiinflamatoare, antitumorale, antidiareice, diuretice şi imuno modulatoare ale acestui înlocuitor sănătos al zahărului rafinat.
Datorită beneficiilor steviei, eu am făcut si prima încercare de a îndulci un desert raw vegan cu stevie şi vreau să vă spun că mi-a ieşit delicios. În curând postez şi reţeta pentru ca şi voi să puteţi pregăti acasă acest desert.
Atenţie însă, ce tip de pudra de stevie alegeţi, deoarece pe piaţă se găsesc multe tipuri care par “naturale”. Din păcate, mulţi producători, amestecă extractul de stevie cu zahăr la fel cum mulţi apicultori hrănesc albinele cu zahăr în loc de miere. De aceea, sursa de unde ne procurăm stevia este extrem de importantă.
Până acum, dintre toate tipurile de stevie pe care le-am testat de pe piaţă, cel mai de calitate îndulcitor pe bază de stevie pe care l-am găsit până acum este cel de la Green Sugar. Este natural, are valoare energetică 0 și indice glicemic 0 și îndulcește cu aceeași putere ca zahărul.
Consumul de stevie Green Sugar are reale beneficii asupra organismului deoarece:
– menţine echilibrul glucozei în sânge
– stimulează secreţia de insulină
– reglează mecanismul gastro intestinal
– stimulează activitatea cerebrală
– scade pofta de dulce şi pofta de mâncare
– reglează tensiunea arterială
– scade nevoia de fumat
– are acţiune antibacteriană şi antifungică
– nu produce carii
– nu prezintă riscul cancerigen al îndulcitorilor sintetici.
Green Sugar are o aromă unică și, spre deosebire de alți îndulcitori de pe piață, am observat că nu schimbă deloc gustul atunci când este pus în deserturi raw vegan, smoothie-uri, cafea și ceai, ceea ce mi se pare extrem de important. Pentru că mi-a plăcut atât de mult acest îndulcitor şi am încredere maximă în producătorul român, Laboratoarele Remedia, începând de astăzi, produsele Green Sugar sunt disponibile atât în băcănia Rawcoco, cât și în magazinul nostru online.
Să aveţi şi voi pofte dulci sănătoase 🙂
Cu drag,
Anca
Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.
Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.
Pentru a putea descarca suportul de curs si retetarul, introdu mai jos adresa de email cu care ai participat la curs.