Telefon:
0743 032 228
0748 232 029
021 230 3424

RAW-LIFESTYLE

Sanatatea se invata. Educatia alimentara in comunitati

Sanatatea se invata. Educatia alimentara in comunitati. De multe ori intalnesc parinti care se plang de faptul ca, copilul sau copii nu vor sa manance legume si/sau fructe. Insa, chiar parintii sunt cei care pun piedici copii, prin propriile convingeri pe care le au fata de ei: “nu-ti dau spanac pentru ca oricum stiu ca nu mananci” sau “copilul meu nu vrea sa manance legume pentru ca nu-i plac si n-am ce-i face”. Insa, cel mai des intalnit exemplu este cel pe care-l dau de fapt parintii copiilor lor. Copii nu consuma legume si fructe deoarece nici parintii nu fac asta acasa.

In definitiv, obiceiurile alimentare se “educa” prin puterea exemplului. Si in momentul in care parintii consuma in casa fructe, legume, deserturi fara zahar, sucuri naturale, prin puterea exemplului si copilul va incepe sa manance asa, intr-un mod cat se poate de natural si fara munca de convingere din partea parintelui. Practic, asa se formeaza deprinderile de a manca sanatos si se pun bazele unei educatii alimentare sanatoase. Nu prin morala, prin cearta sau prin pedeapsa/ recompense: „daca manaci toate legumele, vei primi desert la sfarsit” sau, si mai rau “daca nu mananci tot din farfurie, nu primesti desert”. In acest fel, copilul asociaza desertul cu recompense sau pedeapsa. Si, de fiecare data cand va manca tot din farfurie sau va consuma pur si simplu ceea ce i se pune in fata, va astepta, invariabil recompensa dulce.

IMG_0332O modalitate excelenta de a crea obisnuitele sau deprinderile corecte de a manca, sunt comunitatile, adica gradinita si scoala. Nu subestimati puterea pe care o poate exercita colectivitatea (gradinita si scoala) in educatia alimentara a copiilor vostri. Mai ales in acele institutii de invatamant unde se serveste si masa. In comunitate, copilul va fi “indemnat” de exemplul oferit de ceilalti copii. Si daca 2-3 copii din grup vor spune ca le place un suc natural sau desert fara zahar, fara gluten si fara lactoza, veti fi surprinsi cate voci la unison se vor auzi aproape in cor: si mie imi place…si mie imi place. Sau, viceversa 🙂 Deci, bazati-va pe gradinita sau scoala unde aveti copilul ca-i va transmite nu doar informatii de cultura generala si de conduita morala ci si de educatie alimentara. Pentru ca-i va fi de marea ajutor actualului copil si viitorului adult. Fiind de formare pedagog, stiu ca educatia alimentara se face exact ca cea de conduita morala, civica sau, pur si simplu, actul de a invata. In acest caz, vorbim despre cum sa-i invatam pe copii sa se hraneasca sanatos. Si asta imi doresc sa transmit prin atelierele pe care le organizez cu copii.

Una din institutiile de invatamant cu care RawCoco colaboreaza, in mod constant, pe partea de cooking class de hrana sanatoasa (sucuri naturale si deserturi raw vegan) este Gradinita si Scoala Ioanid. O institutie de invatamant care constientizeaza importanta alimentatiei si face toate eforturile necesare pentru educatia alimentara a tuturor copiilor lor. Insa Ioanid nu este singura institutie de acest fel. Aceasta deschidere am intalnit-o in multe gradinite si scoli din Bucuresti in care am fost prezenti cu atelierele noastre de gatit.

Constientizand aceste aspecte, acum 2 saptamani, am organizat impreuna cu cei de la Ioanid, un atelier pentru copii inscrisi la Summer School. Tema saptamanii a fost Frozen si noi ne-am conformat, evident: am pregatit inghetata raw vegan de fructe de padure impreuna cu copii. Impactul prepararii inghetatei in fata copiilor a fost imens deoarece copilul este implicat in procesul de manufacturare, vede toate ingredientele din care s-a preparat inghetata, pot mirosi toate ingredientele, invata lucruri noi despre fiecare si, bineinteles, la final mananca cu pofta 🙂 Si, pe buna dreptate. Recunosc faptul ca, de fiecare data cand gatesc cu si pentru copii, toate deserturile si sucurile preparate sunt mult mai bune. Pentru ca este multa dragoste si energie pozitiva acolo♥

Pentru reteta de inghetata am folosit doar 4 ingrediente (banana, fructe de padure, miere, vanilie) si a fost super-super delicioasa. Iata si cateva imagini de la atelierul in care am preparat inghetata sanatoasa de fructe de padure pentru 20 de copii pofticiosi …si cativa adulti 🙂

Pentru doritori, va reamintesc faptul ca, la RawCoco, organizam frecvent Ateliere de Gatit. Atat pentru copii cat si pentru adulti. Urmatorul atelier interactiv de gatit raw vegan, pentru adulti, va fi in perioada 20-24 septembrie. Daca doresti si tu inveti sa pregatesti deserturi, bauturi si mancare raw vegana, o poti face inscriindu-te la atelier. In schimb, daca lucrezi la o institutie de invatamant (gradinita sau scoala) si iti doresti pentru copii astfel de ateliere, da-mi de veste la [email protected] sau la 0743 032 228. Iata cum a fost la un atelier de gatit raw vegan pentru adulti.

Cu mare drag de copii ,

Anca

 

ANCA ITI RECOMANDA

Niciun comentariu

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Newsletter

Aboneaza-te la ofertele noastre

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Prin inscrierea la newsletterul nostru, sunteti de acord cu Temeni si Conditii, Confidentialitate si Politica Cookies.
Copyright © 2013 - 2021 RawCoco Designed & Developed by WebFuture

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul RawCoco

Whoops, you're not connected to MailChimp. You need to enter a valid MailChimp API key.

Privacy Policy Settings